Nevelési év programjai, eseményei, projekt hetek.

Minden év szeptemberében Mihály-napi vásárt rendezünk, felelevenítjük a hagyományokat. Sátrakat állítunk, portékákat készítünk, versikéket, énekeket tanulnak, gyümölcsért vásárolnak a gyerekek.

Szüretelni is elmegyünk egy családi szőlőskertbe. A közösen leszedett gyümölcsből az óvoda udvarán mustot préselünk, majd vidáman elfogyasztjuk.

Október hónapban hívjuk a nagyszülőket egy rövid műsorral egybekötött tea-délelőttre. Megmutatjuk a nagyszülőknek, hol és hogyan töltik unokáik a mindennapjaikat.

 

Az Állatok világnapja alkalmából kiállítást, túrát, kirándulást szervezünk.

Egészségnapot tartunk, ahol zöldségekből, gyümölcsökből finom ínycsiklandó egészséges ételeket, italokat készítünk, amiket közösen el is fogyasztunk. 

A közös torna, elmaradhatatlan ezen a napon is a gyermekek számára.

Novemberben Szent Márton napon óvodásaink kis lampionokban viszik a szeretetlángot a Jézus Szíve templomba, lovasok vezetésével, akiknek a közreműködésével felelevenítik a Szent Márton legendáját.

A gyermekek pedig a Szent életének egy-egy történetét elevenítik fel, jelenítik meg.

Decemberben várjuk Szent Miklós püspök érkezését. Erre az alkalomra az óvó nénik bábjelenettel készülnek.

Adventi időszak kezdetén megrendezzük évről évre az adventi vásárt, ahol az ügyes kezű óvó nénik és szülők által készített ajándékokat árusítunk.

December 13-án van Luca napja. Csoportról csoportra járnak a lucázók bőségvarázsló mondókáikkal, majd távozáskor szalmát hintenek.

Advent időszakában, a szülőkkel együtt meghitt hangulatú délutánnal segítjük a lelki ráhangolódást az ünnepre.

Februárban a farsangi mulatság következik.

Ekkor az óvó nénik is jelmezbe bújnak, mesejátékkal vagy táncos mulatsággal örvendeztetik meg a gyerekeket.

Március 15. A megemlékezésre a Petőfi-szobornál és a premontrei templom emléktáblájánál kerül sor, ahol a gyerekek elhelyezik a saját kezüleg barkácsolt jelképeiket.

A Víz Világnapjára kiállítást rendezünk a gyermekek munkáiból, sok ismeretet szereznek a természetvédelemmel kapcsolatosan, és a víz fontosságát a gyakorlati életben is megtapasztalhatják.

A tél folyamán házi versmondó versenyt is rendezünk a gyerekeknek.

Áprilisban a “Virághozó április” elnevezésű rendezvényre várjuk a testvér óvodáink és a környékbeli óvodák gyermekeit. Az óvó nénik mese előadása, egy- egy meghívott kézműves kiállítása színesíti a napot.

A Föld napján játékos ismeretszerzés, több feladatos akadályverseny várja a gyerekeket. Az óvoda folyosóján a kiállított gyermekmunkákat a szülők is megtekinthetik.

Májusban az anyukák és nagymamák felköszöntésére nagy szeretettel készülnek a gyermekek az óvó nénikkel és az apukákkal.

Játszóházba hívjuk az apukákat és a nagypapákat, ahol közösen készítik el az ajándékokat, hogy az öröm még nagyobb legyen.

Pünkösdi néphagyományok felelevenítése is egy szép színfoltja az évnek.

Májusban tartjuk az évzáró műsorainkat, ahol a gyerekek bemutatják szüleiknek, amit az év folyamán tanultak.

A nagycsoportosok iskolaéretté válnak, búcsúznak és búcsúzunk.

 Átballagnak az iskolába.

Gyermekeink nevelésében kiemelt szerepet szánunk az egészséges életmód kialakítására.

Ezért hetente gyümölcsnapot tartunk. A gyermekek által hozott gyümölcsökből salátát vagy gyümölcstálat készítünk, amit örömmel fogyasztanak.

A sportnapon különböző összetételű akadálypályákon játékos feladatokat végezhetnek a gyerekek szüleikkel együtt.

A csoportkirándulások mindig jó hangulatúak, hiszen a mozgás öröme és a vidámság hatja át a napot. Sok élménnyel gazdagodva térünk haza gyerekeinkkel együtt.

Családokkal való szorosabb kapcsolat érdekében családi napot is szervezünk. Vetélkedőkkel, sportversenyekkel, játszóházzal, bütyköldével, kismesterségek bemutatkozásával és egyéb, sok érdekes programmal színesítjük a napot.

Időszakos kiállításokat is szervezünk a szülők segítségével. A kiállított tárgyak a régi időket idézik fel.

A jó idő beköszöntével sokat sétálunk, kirándulunk, túrázunk, kerékpározunk.