A csornai katolikus óvodában 10 éves az Ovi- Zsaru Program

 

A csornai II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda 2010. szeptemberében csatlakozott az Ovi- Zsaru Programhoz.

A 10. évforduló ünnepén, 2020. szeptember 21-én a csornai Rendőrkapitányság egy kis meglepetéssel készült a programban résztvevő nagycsoportosoknak. Volt kerékpáros akadálypálya, ügyességi versenyek, a gyerekek beleülhettek a rendőrautóba, megfigyelhették a rendőrök öltözetét és felszereléseit. Érdekességként egy robotzsaru tornásztatta meg a gyerekeket a délelőtt lezárásaként.

Minden év második félévében a nagycsoportosok vehetnek részt az Ovi-Zsaru programban. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy a program segítségével a gyermekek nyitottabbak lettek, hiszen önkéntelenül is egy tudatosan felépített „játék” részesévé váltak, mely lehetőséget adott számunkra, hogy betekintést nyerjünk a gyermekek rejtett titkaiba, félelmeibe.

A program átöleli, feldolgozza mindazon életszerű-veszélyforrást tartalmazó-helyzeteket, melyek otthon és a közvetlen környezetükben érhetik a gyermekeket.

Célja: a gyerekek biztonságérzetének segítése, erősítése, az áldozattá válással kapcsolatos ismeretek bővítése. A program során a gyermekek olyan információk birtokába juthatnak, melynek segítségével biztonságosabban játszhatnak, közlekedhetnek, tartózkodhatnak játszótéren vagy otthon egyedül. A feldolgozott témák alapján eltudják kerülni a veszélyhelyzetet, fel tudják azt ismerni és reagálni tudnak rá.

A programban hallott mesék és szituációs játékok során a gyermekek elmélyíthetik előzetes tapasztalataikat, ismereteiket, a szabálytudatuk pedig a megfelelő szintre fejlődik. A témakörök feldolgozása nem csak az óvodában történik. Minden foglalkozás után egy-egy színezőt visznek haza a gyerekek, melyet otthon a szülővel közösen oldanak meg, így a szülő is tájékozódhat az adott témában a gyermeke ismereteiről. Év végén a szülők egy kérdőív kitöltésével segítik munkánkat, az itt kapott eredményekből is kiderül, hogy mennyire elégedettek és hasznosnak találják a programot.

Úgy gondoljuk érdemes tovább folytatni, hiszen a nagycsoportos gyermekek érdeklődve, szívesen vesznek részt évek óta benne.