„ Magyarország szabadságát ünnepeljük e napon,

Háromszínű magyar zászló azért leng a házakon…” (Donászi Magda: Március 15.)

 

Idén is méltóképpen, sokoldalúan, tevékenyen, a gyermekek számára élmény szerűn ünnepeltük

meg március 15-ét, legjelentősebb Nemzeti ünnepünket. A csoportoknak lehetőségük volt ellátogatni a múzeumba és előre egyeztetett időpontokban részt venni szervezett foglalkozásokon.

Az ünnepvárás részeként gyermekmunkákkal díszítettük fel környezetünket, kokárdákkal ruháinkat, melyeket jól láthatóan, büszkén viseltünk.

Március 13-án (szerdán) 10:00 órakor óvodánk apraja és nagyja hosszú tömött sorban izgatottan várta, hogy a hagyományőrző lovas huszár elvonuljon az épület előtt. Nagy élmény volt megpillantani és felvezetésével közösen a Petőfi szoborhoz sétálni. Az 1. és 2. osztályosok is velünk tartottak. A gyerekek közvetlen közelről láthatták, hallgathatták lován ülve a huszár bácsit. Versekkel, énekekkel köszöntöttük. A kis és középsőcsoportos gyermekek saját kezük által elkészített nemzeti jelképeket tűztek az ünneplés helyszínére. Lódobogás, igazi huszár vágta zárta a Petőfi téri programot a gyermekek nagy ámulatára. A csoportszobákban még lehetőség volt kötetlen beszélgetésekre, fényképezkedésekre a huszárral.

Március 14-én (csütörtökön) 11:00 órakor a Liliom és Margaréta csoportos gyermekek a Premontrei emléktáblánál is ünnepeltek. A Liliom csoport verssel, a Margaréta csoport énekkel kapcsolódott az iskolások ünnepi műsorához és a koszorúzáshoz. Nemzeti jelképeiket az ünnepi program előtti percekben helyezték el nagycsoportosaink. Városunk központját díszítettékvelük az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján.